1. Nye vaner

Det tager 21 dage at bryde en vane, siger man. Og det er netop dét, der skal til, hvis vi skal leve mere klimaklogt: Bryde gamle vaner og erstatte dem med nye.

Og madlavning er i høj grad en vanesag. Vi har alle en håndfuld retter, som vi griber til, når det skal gå lidt hurtigt. Derfor giver vi dig her en masse inspiration til nye, sunde og grønne alternativer.

2. Inspiration

Det danske køkken er et kød-køkken. Så søg i stedet inspiration i fx de mellemøstlige, asiatiske eller sydamerikanske køkkener, som er langt mere grøntsagsbaserede.

3. Madplan vs. supermarked-stress

Både når det handler om nye madvaner og om madspild, er en madplan din bedste ven. Brug 20 minutter søndag aften på at planlægge, hvad der skal på middagsbordet i løbet af ugen.

Tænk over, om de samme ingredienser kan indgå i flere forskellige retter, og har du travlt, så lav en stor portion, og spis det samme to dage i træk, eller frys resterne ned til en anden dag.

Madplanen gør det sjovere og mere overskueligt at købe ind, og du undgår paniksituationen, hvor du står i supermarkedet uden idéer og ender med at putte hakket oksekød og dåsetomater i kurven.

4. Grøntsagskasse

En anden god idé er at abonnere på en af de mange grøntsags- eller måltidskasser, som findes på markedet. Nogle af dem indeholder ”bare” et udvalg af frugt og grønt, og så er det op til dine egne evner og fantasi at forvandle råvarerne til lækker mad. Andre kommer også med udførlige opskrifter og præcis de ingredienser, som du skal bruge.

Måltidskasserne er en rigtig god måde at komme i gang med at spise mere plantebaseret, da du her får en masse inspiration og opskrifter foræret. På den måde er det nemt at spise sundt, varieret og klimaklogt. Og du kan jo altid vælge kasserne fra igen, når du føler dig mere hjemme i de vegetariske retter.

5. Protein-myter

Både fitnessbølgen og forskellige populære diæter har betydet et øget fokus på protein i maden. Og for mange danskere er et højt indtag af animalsk protein derfor blevet ensbetydende med sund kost.

Men det er en myte, at man skal spise kød for at få dækket sit behov for proteiner og essentielle aminsosyrer. Det kan man nemlig sagtens med en kost, hvor kødet er skiftet ud med bælgplanter, nødder og korn.

En anden myte er, at man ikke bliver lige så mæt, når man ikke spiser kød. Men den myte vil vi også gerne aflive. En stor undersøgelse viser nemlig, at planteprotein er mindst lige så godt til at gøre os mætte som kød – måske endda bedre. Det skyldes, at fødevarer som bønner, linser og nødder også indeholder mange kostfibre, som giver os en længerevarende mæthedsfornemmelse.

Derfor er det klimaklogt

Fødevareproduktion står på verdensplan for en tredjedel af den menneskeskabte CO2-udledning. Derfor skal landbruget gøres mere bæredygtigt. Og en af de mest effektive måder at reducere udledningen på er at producere mindre kød og flere plantebaserede fødevarer.

Du kan læse mere i denne artikel, der opsummerer den seneste rapport fra FN’s Klimapanel.

Derfor er det godt for dig

Danmark er en af de mest kødspisende nationer i verden. 120 gram rødt og forarbejdet kød spiser vi i gennemsnit om dagen, hvilket er langt mere, end hvad der sundhedsmæssigt anbefales.

Et højt forbrug af især rødt og forarbejdet kød øger risikoen for en række kræft- og hjerte-kar-sygdomme samt diabetes. Derfor er det også sundt for din krop, når du halverer kødforbruget.

Læs mere

Meatfree Monday

Inspirationsside med opskrifter, links og restaurantguides

Årstiderne

Grøntsags- og måltidskasser

Simple Feast

Vegetariske og veganske måltidskasser

Grim

Grøntsagskasse med uperfekte overskudsgrøntsager, som ellers skulle smides ud

Plantepusherne

Guide til vegansk mad

Plantjammer

Smartphone-app som foreslår opskrifter på baggrund af de ingredienser du har i køleskabet

Opskrifter på vegetarisk mad:

Opskrifter fra Vegetarisk Hverdag

Opskrifter fra Coop

Opskrifter fra Valdemarsro