En dansker udleder i gennemsnit 17 ton CO2 om året. Og ifølge FN’s klimapanel skal vi ned på 2-3 ton CO2 per verdensborger i 2050. Det kan ikke lade sig gøre, hvis vi fortsætter med at leve, som vi gør i dag. Alene én enkelt flyvetur til Thailand overskrider hele årets budget.

Der er mange steder, du kan sætte ind. Vi har samlet 10 ting, du kan gøre for klimaet og skrevet guides til dem alle. Klik her og kom i gang med en klimaklog hverdag.


Derudover har vi beskrevet fem steder, der tilsammen udgør en tredjedel af din samlede udledning. Det er altså gode steder at sætte ind, hvis du vil gøre en forskel for klimaet. Og desuden er det klimakloge valg ofte også billigere og sundere for dig.

Køb kun kvalitetstøj

Kampen mod klimaforandringer er også et opgør med overforbrug. Og tøjproduktion er en enorm belastning for både miljøet og klimaet. Derfor gavner det klimaet, hvis du køber færre stykker tøj - men i bedre kvalitet - og passer godt på det.

Læs mere og få inspiration i vores videoer om bæredygtig mode og guiden 7 trin til grønt tøj.

Her kan du se klimabelastningen i forhold til, hvor ofte du køber du nyt tøj:

 • Næsten aldrig - 94 kg CO2 om året
 • Kun et par gange om året - 282 kg CO2 om året
 • Én gang om måneden - 565 kg CO2 om året
 • 2 gange eller mere om måneden - 1.129 kg CO2 om året

Hold liv i elektronikken

Ligesom med tøjet tæller din telefon også tungt, når klimaregnskabet skal gøres op. Se, hvor længe du kan beholde din mobil og anden personlig elektronik. Du kan nå langt ved altid at opdatere styresystemerne, reparere, hvis noget går i stykker, og opgradere computeren med fx flere RAM. Det er den letteste og billigste måde at give nyt liv til en sløv computer.

Her kan du se, hvor meget din elektronik belaster klimaet i produktets levetid, inklusiv produktion og forbrug:

 • Smartphone - 70-100 kg CO2
 • Tablet - 100-140 kg CO2
 • PC / Mac - 600-800 kg CO2
 • TV - 1000-2000 kg CO2

Spis meget mere grønt

Alle ved efterhånden, at oksekød er skidt for klimaet. Men ved du præcis, hvor meget dit kødforbrug påvirker dit klimaaftryk? Hvis du spiser kød hver dag, udleder du 2.055 kg CO2 om året. En veganer udleder halvt så meget.

Så måske er det på tide at indføre en eller flere kødfrie dage om ugen. Hver eneste kødfrie dag sparer klimaet for 95 kg CO2 om året.

Herunder kan du se, hvor meget forskellige madvaner påvirker klimaet:

 • Veganer (spiser udelukkende plantebaseret kost) – 1.055 kg CO2 om året
 • Vegetar (spiser vegansk plus æg og mælk) – 1.391 kg CO2 om året
 • Pescetar (spiser vegetarisk plus fisk) – 1.427 kg CO2 om året
 • Flexitar (spiser vegetarisk halvdelen af ugens dage) – 1.723 kg CO2 om året
 • Kødspisere (spiser kød hver dag) – 2.055 kg CO2 om året

Cykl alt hvad du kan

Danskere udleder i snit 786 kg CO2 om året alene ved at komme til og fra arbejde. Hvis du cykler, kan du få udledningen helt ned på 0. Men der er også en stor gevinst i at udskifte bilen med offentlig transport.

Er det for langt på cykel eller for besværligt med offentlig transport, så kan du kombinere dem. Du kan fx cykle eller tage bilen til nærmeste station, eller have en "stationscykel" stående et sted, der er nemt at komme til, og cykle det sidste stykke til arbejde. Hver eneste kilometer ude af bilen gavner klimaet.

Nedenfor kan du se, hvor meget dit transportmiddel udleder, hvis du bor 10 km fra dit arbejde:

 • Cykel - 0 kg CO2 om året
 • Offentlig transport - 198 kg CO2 om året
 • Bil med mere end én person - 298 kg CO2 om året
 • Bil med én person - 595 kg CO2 om året

Nyd Danmark og selve rejsen

Vi er blevet vant til, at vi kan flyve til Europæiske storbyer for en slik. Men undervejs har mange måske glemt, hvor meget Danmark har at byde på som ferieland: børnevenlige strande, skøn natur og hyggelige byer.

Flyrejser udgør en stor belastning for klimaet, og et sted vi bliver nødt til at sætte ind. Togturen er over 14 gange så klimaklog som flyrejsen, og så giver den mulighed for at nyde selve rejsen: Du kommer ned i gear, når du ser landskabet ændre sig, og du har god tid til bogen eller snakke og spille med dine rejsefæller.

Her kan du se, hvor meget forskellige ferier belaster klimaet i forhold til transport og destination:

 • Bilferie i Danmark - 41,25 kg CO2
 • Togtur i Europa - 55 kg CO2
 • Bilferie i Europa - 165 kg CO2
 • Flyrejse i Europa - 800 kg CO2
 • Flyrejse til Thailand eller New York - 6.000 kg CO2

Om udregningerne

Udregningerne på denne side er foretaget af DNs klimapolitiske rådgiver på baggrund af seneste valide data. Men sådanne udregninger vil altid være en grov forsimpling, fordi der er så mange nuancer inden for hver kategori. Fx afhænger elektronikkens belastning af selve produktet, hvor længe du beholder det, og hvor strømmen til det kommer fra.

Men selvom det er cirkatal med forbehold, så giver det en god forståelse af, hvor meget vores nuværende vaner belaster klimaet, hvor vi kan sætte ind - og hvor meget det batter, når vi begynder at leve klimaklogt.


Teknologiske løsninger, der reducerer udledningerne, bliver afgørende. Men de kan ikke løse hele problemet. Vi bliver nødt til at ændre vores forestilling om det gode liv som snævert forbundet med materiel velstand. Ellers sætter vi fremtidige generationers mulighed for et godt liv over styr.

Det lyder som en stor mundfuld – og det er det også. Men du kan tage fat på udfordringen i mindre bidder. Du behøver ikke blive aktivist og vende dit liv på hovedet hen over natten, men hvis vi skal stoppe klimakrisen, så skal vi alle sammen gøre tingene anderledes end i dag.