1. Lad haveaffaldet ligge

Hvis du vil gøre din have i stand til at binde store mængder CO2, så skal du starte med at slette ordet ”haveaffald” fra dit ordforråd. Når grene, kvas og græsafklip går i forrådnelse og nedbrydes af smådyr, så bindes en del af CO2'en nemlig nede i jorden, og indtil det rådner, virker det som et lager af CO2. Derfor går udfordringen ud på at lade så meget biologisk materiale som muligt blive i haven.

Det kan du fx gøre ved at etablere kvashegn og kvasbede rundt om træer og buske og ved at indskrænke græsplænen til fordel for mere skovbundslignende områder. Og når du slår græs, så lad afklippet ligge. Eller brug det under buske og træer.

2. Træer og buske lagrer mere CO2

Store planter lagrer mere end små – det giver sig selv. Og da store planter også lever længere, er det de store buske og træer, der har det største potentiale. Så i stedet for at fælde og beskære skal du i stedet plante flere træer og buske. Det kunne fx være frugttræer og bærbuske. På den måde kan du samtidig blive delvist selvforsynende med frisk frugt og skære ned på forbruget af supermarkedets udvalg, som har et tungere CO2-aftryk.

3. Professorens CO2-eksperiment

I over 20 år har Per Gundersen, som er professor i geovidenskab og naturforvaltning, lavet et CO2-eksperiment i sin egen baghave. Han har ladet den 600 kvadratmeter store grund stå næsten urørt hen. Træer og buske har fået mere plads, og græsplænen er blevet mindre. Alt hækafklip og kvas bliver liggende i haven, og da et træ væltede i en storm, fik stammen lov at ligge og gå i forrådnelse på jorden.

Og her 27 år efter, at eksperimentet startede, er resultatet, at haven har lagret 6,5 ton CO2 mere, end hvis den havde været en almindelig græsplæne. Det svarer til en køretur i bil hele vejen rundt om jorden.

Derfor er det godt for klimaet

Træer er vores mest effektive middel til at optage og lagre CO2. Derfor skal vi have flere træer – ikke færre.

Derfor er det godt for dig

En vild og frodig have er ikke kun god for klimaet – den har også mange andre fordele. Fx vil du opleve et rigere fugle- og insektliv i haven, og måske er du heldig at tiltrække et pindsvin, som elsker at ligge i hi under grene og kvas. Og så er pindsvinet en mester i at holde din køkkenhave fri for snegle.

En have med mange store træer er også sjovere for børn og voksne at opholde sig og lege i. Man kan bygge huler, hænge gynger op eller lave en klatre-bane. Og så er haven oven i købet nemmere at holde!

Læs mere

Omdannede haven til CO2-lager – læs hele historien om professorens CO2-eksperiment.

Klimarobust have – checkliste: Sådan øger du havens robusthed over for klimaudfordringerne og dens evne til at lagre CO2.