1. Genbrug er guld

Genbrugssider som DBA, Trendsales, Reshopper, osv. bugner af billige genbrugsvarer, som ofte er i meget høj kvalitet.

I stedet for at gå ud og købe en ny telefon, computer, fladskærm, sofa, legetøj eller vinterfrakke, så tjek genbrugssiderne først. Der er mange penge at spare, og ofte kan du få ting, der stort set er ubrugte eller med meget lidt slid.

Hos Refurb kan du købe genbrugte computere, tablets og mobiltelefoner, som de har sørget for fungerer perfekt.

Tag på loppemarked og gør det til en vane at tjekke dine lokale genbrugsbutikker for genbrugsguld. Skal du fx bruge et nyt spisebord, nye middagstallerkener eller en billedramme, har genbrugsbutikkerne altid et stort udvalg.

Mange genbrugsstationer har også en byttesektion, hvor du kan finde masser af gratis genbrugsskatte.

Husk også at sælge de ting, du ikke selv bruger længere, i stedet for at smide dem ud. Det er klimaklogt og kan faktisk give en pæn indtjening.

Du kan også bare forære tingene væk til folk i dit netværk, afsætte dem i én af de mange Facebook-grupper for ting, der foræres væk (fx Afhent.dk) eller donere dem til en genbrugsbutik.

Det vigtige er at give tingene så langt et liv som muligt, så vi reducerer mængden af nye ting, der bliver produceret.

Og ikke mindst: Sig til din familie og dine venner, at du ønsker dig genbrugsgaver til fødselsdag og jul - så ved de, at det er ok at købe brugt.

2. Genbrug til din nye bolig

Skal du bygge om eller lave ny bolig? Så køb dine byggematerialer hos fx Genbyg, som har alt fra vinduer, døre, køkkener til vvs, el, træ og meget mere som genbrug.

Er du ude efter mere eksklusive møbler, lamper og design til din bolig, så tjek auktionerne hos fx Bruun-Rasmussen eller Lauritz.com

Derfor er det klimaklogt

En meget stor del af vores CO2-aftryk stammer fra produktionen og transporten af elektronik, tøj, møbler og andre større ting, vi køber.

Danskerne har et meget højt privat forbrug, og vi skifter tingene væsentligt hurtigere ud end i mange andre lande. Skal vi ikke forsøge at vende den tendens sammen?

Derfor er det godt for dig

Du kommer til at spare en masse penge og få øjnene op for, hvor nemt det faktisk er at genbruge.

Hvis du går med til at organisere lokale byttemarkeder og reparationsværksteder, kommer du med garanti også til at møde en masse spændende mennesker, der ligesom dig vil gøre noget godt for klimaet.

3. Lej, lån og del

De ting, du kun bruger sjældent, kan nemt lejes eller lånes. Start med at spørge i dit netværk, fx på Facebook eller blandt dine naboer - du kender garanteret nogen, som vil låne dig en boremaskine, trappestige eller andet, du lige står og mangler.

Der er et kæmpe marked for udleje og deling af ting. Du kan fx leje trailere, hækkeklippere og værktøj i byggemarkederne, og på apps som Yepti og ShareOne kan du leje eller selv udleje alt fra elektronik, autostole, elektriske ladcykler og meget mere.

Skal du til en stor fest, så lån den fine kjole eller jakkesættet blandt dine gode venner, eller lej det, i stedet for at gå ud og købe.

Deleportalen får du et godt overblik over alle de sider, der findes med fokus på deleøkonomi. Og på Facebook-siden Byttemarked finder du byttemarkeder for tøj, bøger, legetøj m.m. i hele Danmark.

4. Organiseret tøjbytte

Byt tøj i dit netværk - du kan fx organisere en byttedag med dine venner eller installere et byttehjørne på din arbejdsplads eller dit studie.

Med koncepter som The Organic Club, Veras tøjbytte og Butik Gejst kan du indlevere det tøj, du ikke længere bruger, og få point, som du kan bruge til at “købe” det tøj, som andre har indleveret.

Hos Vigga.us kan du abonnere på pakker med økologisk babytøj til låns, som bliver udskiftet, hver gang dit barn vokser en størrelse. De har også ventetøj efter samme koncept.

5. Reparér selv dine ting, eller få dem fixet

Lige nu popper der lokale reparationsværksteder - såkaldte Repair Café’er - op alle steder i landet, hvor frivillige “fixere” hjælper dig i gang med selv at reparere alt fra tøj, elektronik, smykker, kufferter og meget mere. De stiller også symaskiner og værktøj til rådighed.