Der er et enormt potentiale i at gøre din bolig mere energieffektiv, og du kan sætte ind på mange områder. Her er en række råd til alt fra store forbedringer til små justeringer.

1. Hvis du bor i hus

200.000 bygninger har energimærke E eller dårligere, og mere end en million boliger er endnu ikke energimærkede. Hvis dit hus er ét af dem, kan du overveje at få lavet en energi-rapport. Så får du også anbefalinger til konkrete forbedringer – inklusiv beregninger på, hvornår renoveringen er tjent ind. Som udgangspunkt er potentialet størst i parcelhuse og etageboliger opført før 1930 samt i parcelhuse opført i 1960’erne og 70’erne.

Du bør helt droppe brændeovnen. Og hvis du har et oliefyr eller en meget gammel varmepumpe, bør du skifte den ud med en ny cirkulationspumpe. De er mere effektive og slukker om natten, hvor du typisk ikke bruger varmt vand.

At etablere gulvvarme kan faktisk energi-optimere dit hus, da varmen bliver fordelt mere ligeligt. Samtidig gør følelsen af varme fødder, at du kan holde rumtemperaturen lavere.

Husk, at du kan få tilskud, fradrag og rådgivning, når du energirenoverer din bolig. Med håndværkerfradraget til energirenovering kan hver voksen i husstanden trække 12.000 kroner fra i skat.

2. Hvis du bor i lejlighed

Bor du i lejlighed, kan du blive klimaambassadør over for din udlejer eller andelsforening. Du kan fx forhøre dig om planer for energirenoveringer. Det er jo dig, der betaler energiudgifterne i en dårligt isoleret bolig.

Du kan også tale med din vicevært eller udlejer om at justere fjernvarmeanlægget og slukke det helt hen over sommeren.

3. Vær din egen varmemester

Der er meget at hente ved at skrue bare lidt ned for varmen. Hvis du bruger hjemmesko, kan du skrue 1-2 grader ned uden at mærke det. Du bør også skrue ned om natten, og når du ikke er hjemme.

En nem måde at få fuld kontrol over temperaturen i alle rum er at købe intelligente termostater, som du kan programmere eller styre via en app. Så kan du sætte den til at skrue ned om natten, og når du er ude. De koster fra 300 kroner stykket, og du skal bruge én til hver radiator. Til gengæld sparer du 10-15 procent på varmeregningen.

Du kan score en nem gevinst ved at justere dit fjernvarmeanlæg og skrue ned for fremløbstemperaturen i overgangssæsonerne, når det ikke er så koldt endnu.

Du bør sommerslukke for varmeanlægget senest den 15. maj. Hvad enten du har fjernvarme, olie, naturgas eller varmepumpe, kan du med fordel slukke for varmen hen over sommerhalvåret. Det sparer 5 procent af varmeforbruget, hvilket giver en fortjeneste på omkring 1.500 kroner for en gennemsnitlig husstand med fjernvarme. Samtidig belaster det rørene mindre, det mindsker varmetabet, bidrager til en optimeret energiproduktion og mindre vedligeholdelse.

4. Undgå vandspild

Det er også godt for klimaet at undgå vandspild. Sluk for vandet, når du børster tænder eller sæber dig ind i badet. Du kan også gemme det vand, der løber ud, mens du venter på det varme vand. Det kan du fx bruge i haven. Tag kortere og koldere bade – det er samtidig godt for indeklimaet og sundheden.

5. Vælg grøn el

Du kan frit vælge, hvor du vil købe din strøm. Hos mange elselskaber kan du vælge grøn eller klimavenlig el. Men der er meget stor forskel på effekten af de forskellige el-produkter. Find det klimaklogest strøm her.

Du kan få en stor besparelse, hvis du skifter til LED-pærer. Særligt hvis du har gamle spots siddende i fx køkkenet eller gangen, kan det betale sig.

Generelt er det godt for klimaet at spare på strømmen. Sluk for elektronikken i stedet for at have den på standby, og vælg altid den mest energirigtige model, når du skal købe nyt. Men vær opmærksom på, at A er det højeste for nogle apparater, mens der findes op til A+++ i andre kategorier. Se hvilke her.

Derfor er det klimaklogt

Cirka 40 procent af Danmarks energiforbrug sker i vores huse. Effektivisering og energibesparelser i boligerne er en af de helt store knaster i forhold til at nå vores klimamål.

Særligt varmen kommer stadig primært fra fossile kilder, og derfor giver det rigtigt god mening at sætte ind her. Hvis alle fjernvarmebrugere slukker anlægget om sommeren, sparer vi 180.000 ton CO2.

Derfor er det godt for dig

Når du renoverer klimaklogt, kan du nyde godt af en række andre fordele. Fx et sundt og behageligt indeklima med mindre fugt og træk samt et bedre lysindfald fra nye vinduer.

Når du sparer på el, vand og varme, sparer du også penge. Energi er dyrt, og den bliver ikke billigere fremover.

Endelig er energirenovering også en fordel, når du en dag skal sælge boligen. I forhold til salgsprisen på dit hus, er en energirenovering ofte en bedre investering end fx et nyt køkken. Og en undersøgelse viser, at dårlige energimærker i stigende grad skræmmer køberne.