”En cykel larmer ikke og bruger nul benzin - en cykel oser ikke som andre oliesvin. Jeg er så glad for min cykel, jeg kommer hurtigt langt omkring, og det fordi på en cykel går det let som ingenting.”

Sådan sang Povl Kjøller i 1973 – og det passer stadig. Vi hjælper dig op på jernhesten og skubber dig i gang.

1. Planlæg turen

Start med at planlægge din rute. På cyklen kan du ofte skyde genvej, men du kan også lægge ruten, så du styrer uden om for mange lyskryds eller får den smukkeste tur.

Naviki.org kan du nemt finde den bedste rute (Fås også som app). Du kan også bruge Google Maps og vælge cyklen som din transportform. Deres kort indeholder langt de fleste cykelstier - også mange, som andre kort overser.

2. Øg motivationen

Tag et pedaltråd ad gangen: Del turen op, så du starter med kun at cykle til eller fra arbejde. Du kan også starte med at cykle en enkelt dag om ugen og så øge antallet, når benene er til det.

Find en at følges med. Spørg en kollega, der bor i nærheden eller på ruten, om I skal følges. Det er hyggeligt, og aftalen holder dig op på cykelturen.

Mål dig selv. Det er svært motiverende at se, hvor langt og hvor hurtigt du har cyklet eller gået, og hvor mange kalorier du har forbrændt. Du behøver ikke købe en cykelcomputer. Der findes også apps til lige dit niveau.

3. Hvis du har langt

Tag supercykelstien. I hovedstadsregionen og rundt om Aarhus er der et sammenhængende net af cykelstier, der gør turen hurtigere og mere sikker. Der er bl.a. grøn bølge, opdeling i hurtigbane og komfortbane, servicestationer og sikring mod højresvingsulykker. Der findes lignende hurtigruter flere steder rundt i landet.

Kombinér med offentlig transport. Du kan fx gratis tage cyklen med i S-toget, og 50 stationer har standere med cykelpumper. Du kan også købe en brugt cykel og lade den stå som ”stationscykel” et sted, der er nemt at komme til, og cykle det sidste stykke til arbejde. Hver eneste kilometer ude af bilen gavner klimaet.

4. Sørg for, at udstyret er i orden

Giv cyklen et serviceeftersyn, så den kører fejlfrit, når du skal i gang.

Er du træt af den våde plet under rygsækken? Så køb en cykeltaske til dine ting. Det aflaster også ryg og skuldre.

For få hundrede kroner kan du købe punkterfrie dæk eller dækindlæg, så du slipper for at punktere.

Derfor er det klimaklogt

Danskere udleder i snit 786 kg CO2 om året alene ved at komme til og fra arbejde. Hvis du går eller cykler, kan du få udledningen næsten helt ned på 0.

Det er selvfølgelig bedst, hvis du kan cykle eller gå hele turen. Men det har også en effekt, hvis du bare erstatter en del af transporten. Du kan fx tage tog, bus eller bil noget af turen - og så gå eller cykle resten.

Derfor er det godt for dig

Cykling er lige så effektivt som løb, men du kommer hurtigere frem, og det er mere skånsomt for knæ og ankler. Som tommelfingerregel forbrænder du 10 kalorier for hvert minut, du cykler - hvis du altså træder godt til. På en arbejdsmåned bliver det til knap 2.000 kalorier, hvis du har 5 km til og fra arbejde.

Studier viser, at selv kortere cykelture mindsker risikoen for overvægt, højt blodtryk, højt kolesteroltal, diabetes, demens og hjertesygdom. Cyklister er i gennemsnit lige så sunde som personer, der er ti år yngre.

Cykling styrker desuden koncentrationsevnen. Et studie viser, at man klarer en mental test 15 procent bedre efter en cykeltur.

Hvis du arbejder i en af de store byer, slipper du for køer i myldretiden. Desuden sparer du tid på motion, når du gør transporttid til daglig motion.

Du sparer penge på benzin og parkering eller offentlig transport.

Og alle de andre gode grunde

En britisk forsker mener, at cyklisme er løsningen på en række samfundsproblemer. Ud over de tidligere nævnte fordele er cykling med til at:

  • forbedre luftkvaliteten
  • afhjælpe trafikpropper
  • lette byrden for sundhedsvæsnet
  • booste samfundsøkonomien
  • forbedre trafiksikkerheden.